Visit Meløy

En reise gjennom Meløy

Image 
Ågvannet - kommunegrensen i sør.

Kystriksveien/FV17/NasjonalTuristvei Helgeland gjennom Meløy

Kommunegrensen i sør mellom Rødøy og Meløy, går ved Ågvannet.
Herfra er det kun 2 - 3 minutter og kjøre til du er på fergekaien på Ågskardet.

Fra Ågskardet er det kun en 10 minutters fergetur over Holandsfjorden til Forøy. Dette er den nordligste fergestrekningen på Kystriksveien.

På Forøy er det tilrettelagt en flott tursti hvor du bl.a passerer vikinggraver. Den starter ved Furøy camping og ender ytterst på Forøyodden. Underveis er det tilrettelagt rasteplaser med bord/benker og grill-muligheter.

På Furøy Camping er det hytter i forskjellige størrelser og standarder, stor oppstillingsplass til bobil/caravan, god plass til telt, grillplass, flytebrygge og kiosk. Rett over veien fra Furøy Camping ligger fiskecampen Kvitbrygga, et flott anlegg, med rorbuer i forskjellige standarder og leiligheter i den gamle restaurerte Kvitbrygga. 

På Halsa - ca 2 km fra Forøy - er det bensinstasjon, bilverksted, trevarehandel, matbutikker, gavebutikk og gjestehavn.
Ved Halsa kirke tar en av i krysset og fortsetter nordover Kystriksveien/FV17 eller kjører FV452 mot Engavågen og øyene Åmøy og Grønøy, som har broforbindelse fra fastlandet, eller tar fergen fra Vassdalsvik til Bolga, Meløy eller Ørnes.

På Engavågen holder aktivitetsbedriften Rocks'n Rivers til, de arrangerer guidede havkajakkturer og innføringskurs i kajakkpadling, guidede breturer på Engenbreen/Svartisen, grotteturer og fjellturer.

Nordtun Helserehabilitering er viden kjent for sitt gode tilbud til de som har behov. Bedriften ligger vakkert til ved sjøen, med en fantastisk godt tilrettelagt uteområde, tilgjengelig for alle!  

Tar du av i krysset ved Coop-butikken på Engavågen kommer du etterhvert til Grønøy som er mest kjent for Nitedals fyrstikkfuru. I 2014 ble denne saget ned, i tiden etterpå har grendelaget på øya jobbet hardt for å få den satt opp igjen. Grønøy Aktivitetsgård har gårdskafe'.
Det er også mulig og komme til denne delen av kommunen med hurtigbåt til Grønøy, både Nordlandsekspressen og lokal hurtigbåt.
Øyene her ute har  fantastiske sandstrender og  og fine turområder.  

Veien fortsetter over ei fylling og til Meløy kommune sin største øy, Åmøy (23,4 kv.km)
Tar du til venstre i første kryss etter fyllingen, kommer du til Norhell gård. Her er det tilrettelagt med parkering og informasjonstavle om helleristningsfeltet som ligger i fjellsiden rett ovenfor veien, imponerende figurer! 
På Åmøy kan du enten bo på Åmnes Camping eller Skarsvannet Camping.

Fortsetter  du Kystriksveien/FV 17 fra Halsa kirke, kommer en innover Holandsfjorden hvor Svartisen er godt synlig hele veien inn til den 7,6 km lange ”Svartis-tunnelen”. For å komme inn til Engenbreen - den lavest beliggende isbre på det europeiske fastland - går det skyssbåt over Holandsfjorden.
Vel over med båten er det vel 3 km god grusvei inn mot breen. Lett og gå og lett å sykle. 

For guidede breturer, ta kontakt med Rocks'n Rivers.

1072 moh ligger DNT's hytte «Tåkeheimen» (www.bot.no) åpen hytte med 15 sengeplasser. Stien opp er T-merket og går på venstre side av brearmen.  Fra hytta går det sti videre opp til Helgelandsbukken (1454 moh)                         

Etter en dag på breen går ferden videre nordover Kystriksveien/ FV17, innover Holandsfjorden til Kilvika hvor veien etterhvert forsetter inn i den 7,6 km lange Svartistunellen. Hele veien innover langs Holandsfjorden, sees Svartisen. Inn i fjellet i Kilvik ligger Svartisen kraftverk, kun portalbygget er synlig.


Når du kommer ut av Svartistunnelen i nordenden er du kommet til Fykan. 50 meter fra utgangen av tunnelen er avkjøringen til Fjellveien.
Første parkeringsmulighet når en kjører inn på Fjellviene er på høyre side langs vannet, etter 100 meter kommer en ny parkering på venstre side. Parker på en av disse om  du ønsker å gå Rallarmarsj stien opp til "Papp"huset og videre over til Nedre Navervann. Ned til veien kommer du enten ved og gå tilbake, eller ved å gå de 1129 trappetrinnene (se bilde) som starter like ved gondol-stasjon. Anlegget er ett av de best bevarte utendørs trappe-anlegg i Europa! 

Fjellveien fortsetter langs Fykanvannet, stigningen starter ved enden av vannet. Ved inngangen til første tunnell  går en vei til venstre, denne fører til en stor parkeringsplass i forbindelse med Trappene og en gammel Gondolbane som i dag er kun museum-gjenstand.
Tunnelen er ca 1 1/2 km lang , uten lys og litt bratt, men med ok og kjøre
. Vel ute av tunnelen  fortsetter den til ett veikryss. Her kan du enten fortsette opp til Holmvassdammen eller ta av og kjøre forbi Storglomvassdammen til Namnlaus-høgda. Ved Holmvassdammen er det parkering ved foten av dammen,vei opp på dammen, hvor du får en fantastisk utsikt til Svartisen
Fortsetter du spaserturen over dammen er det mulig og gå videre opp Holmdalen opp til breen. Ønsker du bare bedre utsikt til bre-platået anbefales det å ta til venstre med det samme du er kommet opp på dammen, godt opptråkket sti.

Kjører du til venstre i ovenfornevnte kryss ender veien på en stor parkeringsplass (P) på Namnlaus-høgda. Her er det også informasjonsskilt om La'hko Nasjonalpark og T-merkede ruter både mot øst til Gråtådalsstua og Beiarn og mot nord Fellvass-stua og Gildeskål. Flott turområde både for korte og lange turer. Mange fine fiskevann.  

I august 2013 åpnet daværende miljøværnminister La'hko nasjonalpark, en 188 kvadratkilometer stor karstnasjonalpark. Karst er geologiske landskapsformasjoner dannet gjennom vannets oppløsning av kalkspatmarmor. Denne bergarten er dominernde i nasjonalparken og preger landskapet og floraen. Grotter, karstsprekker, karstgater, jordbruer og blinde daler finner vi overalt i dette område. La'hko grenser opp mot Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark og Langvassdalen-Ruffedalen naturreservat og er dermed en del av ett av de største verneområdekompleksene i Norge. Mer informasjon: www.norgesnasjonalparker.no

Tilbake på FV17 fortsetter veien inn i ny tunnel – Fykan-tunnelen (3km), ca. midt i tunnelen er det avkjørsel til Glomfjord gamle Kraftverk. Kraftverket ble bygget i perioden 1912 – 1920 . I september 1942 var det arena for sabotasjeaksjon ”Operasjon Muskedunder” hvor 12 soldater fra Linge kompaniet tok seg over fjellet fra Bjærangsfjorden og ned på Fykan for så å sprenge deler av rørgata. Sabotasjen var så vellykket at tyskernes planer i Glomfjord ble stanset. Stien som soldatene gikk er merket fra Fykan, dvs i motsatt retning av det dem gikk i 1942. Den er merket med blå ringer og starter på nedreside av FV 17 på Fykan. En strabasiøs tur!

 Meløy sitt Fotefar mot nord-prosjekt er Glomfjord sin industrihistorie. Den er gjengitt på tavler fra Glomen og opp til sentrum. Like etter utkjøring i nordenden av Fykan-tunnelen er det skiltet Glomen. Ta av fra Fv17 og følg veien opp til Glomfjord sentrum. Kort versjon av historien står i heftet ”Fra veidemark til kraftsamfunn” og fås kjøpt på turistkontoret, servicetorget på Meløy kommune og i hotellresepsjon på Glomfjord hotell.

Glomfjord sentrum domineres av Glomfjord Industripark. ca. 400 personer har sin arbeidsplass innenfor portene. Det er ca 1200 innbyggere i Glomfjord.  Glomfjord alpinsenter har stolheis og skitrekk, for åpningstider og forhold i bakken, se www.glomfjordalpinsenter.no.  Hotellet har treningsstudioet www.pustogpes.no  Kunstgressbanen ligger ved Meløy Kulturhus og Meløy Videregående skole.

Meløy fritidsbad ligger like nord for industriparken - på tur ut av Glomfjord, for åpningstider se
www.meloy.kommune.no
Videre nordover passerer en bygda Selstad, med Selstad snekkeri som produserer bl.a vinduer og dører. På Neverdal/Sandå liggere Hageland/Sandaa gartneri.

Kommunesentret Ørnes har et godt utvalg i butikker , legesenter, apotek, bibliotek med tilgang til internett, hotell, småbåthavn med gjestehavn. Nordlandsmuseet Meløy har lokalisert seg i Ørnes gamle handelsted som ligger like ved Ørnes hotell og nært havna. Lokal hurtigbåt og ferge anløper flere ganger daglig. Nordgående og sørgående hurtigrute anløper på morgenen. Nordlandsekspressen mellom Bodø og Sandnessjøen anløper morgen og kveld. Buss lokalt og mellom Bodø og Meløy
.

se www.177nordland.no eller www.torghatten-nord.no for rutetider.

Reipå

Ca. 3-4 km fra Ørnes og videre nordover kommer en til den flotte badestranden på Stia. Her er det tilrettelagt stor parkeringsplass.
Reipå er nordligste tettstedet i Meløy, det ligger like nord for Stia. Her ligger Fore kirke, bruktbutikk, Iris gjenvinningsstasjon, MATS-arbeidstreningsenter, treningsstudio, byggevarebutikk, daglivare og campingplass. Tar en av Kystriksveien/FV17 like ved kirka, ender veien ved en stor parkeringsplass på Hornneset. Godt oppgått sti videre utover til flere fine badestrender. 50 m fra porten starter stien opp mot Horntinden. På toppen her har en ei fantastisk utsikt til store deler av den
nordlige Helgelandskysten og nordover til Gildeskål, Bodø og Lofoten. På tur nordover og ut av Reipå bygda, ligger Reipå Camping, siste camping før Saltstraumen.

Nordligste bosetting i Meløy er på Øra. Det ligger 2-3 km nord for museet. Her er det funnet reste
r etter bosetting helt tilbake til år 800 e.Kr.
2- 3 km videre nordover etter avkjøing til Øra, kommer en til ”Grensen” mellom Meløy og Gildeskål. Her står det minnesmerke over omkomne som var ombord i ubåten ”Uredd”. Den gikk på ett minefelt i havet utenfor i april 1943. Vraket ble funnet først i 1985.
Minnesmerket ble avduket av Kong Olav V i 1987.

God tur videre og velkommen tilbake til Meløy!