Visit Meløy

Fakta om Meløy

Image 

 

Meløy - "den stille fjerding"
En av de første gangene Meløy er nevnt i historien, er det "den stille fjærding" som Harald Hårdråde beskriver i Sagaen.

I Meløy bor ca 6400 
Vi har ett areal på: 871 km2
Kommunikasjonssenter og administrasjonssenter er Ørnes. 

Offentlig og privat tjenesteyting, industri, jord- og skogbruk og fiske.

Kommunen  ligger lengst nord på Helgelandskysten og er den sørligste av Salten-kommunene (Salten regionråd).

De største bygdene er Reipå (800)  Ørnes (1700),  Neverdal (800) Glomfjord (1200), Halsa (800) Engavågen

Skjærgården består  av ca. 700 øyer, av disse er det fast bosetting på Meløya, Åmøy, Grønøy, Bolga, Støtt, Mesøy og Texmona. Grønøy og Åmøy har fastlandsforbindelse fra Engavågen. 
Største øy er Åmøy med sine 23,4 km
².  
Bolga sukkertoppen - er den mest karakteristiske av de bebodde øyene, også den som ligger lengst ut i havet. 

Grønøy er blitt mest kjent for Nitedals fyrstikkfuru. Grønøy aktivitetsgård har kafe' Anløp av Nordlandsekspressen og lokal hurtigbåt.
Støtt - ligger lengst nord i øyriket. Det gamle handelsstedet er under stadig renovering og er blitt ett flott overnattingssted, "museum" og ikke minst en god restaurant, ett attraktivt reisemål både for lokalbefolkning og turister.
Meløy(a) er det tidligere administrasjonssentret i kommunen. Her ligger Nord Norges neste største trekirke, kommunens tusenårsted, ca 200 innbyggere arrangerer fotballturneringer, martna, julemesse etc etc, se www.meløya.no
Åmøy - her er det flotte hellerisninger, fine overnattingsmuligheter, fantastiske strender, fine turløyper i fjellet og langs fjæra - rett og slett en stor flott øy. Husk og ta turen ut til Åmøyhamn når du er på øya.

Kjører du fastlandet, går veiene inn og ut de tre fjordarmene Glomfjorden, Bjærangsfjorden og Holandsfjorden.
Dramatisk natur med fjellene som stikker rett til værs på sørsiden av Glomfjorden, fjellrekken innover Bjærangsfjorden og ikke minst Holandsfjorden hvor brearmene fra Svartisen stikker seg inn mellom de høye fjelltoppene.
35 av fjelltoppen i Meløy er over 1000 moh, så her er det muligheter for toppturer både sommer og vinter.
Skjelåtinden på 1637 m.o.h er den høyeste -på toppengår grensen mellom Beiarn og Meløy -, mens Helgelandsbukken med sine 1454 m.o.h er den mest kjente. Den har alltid har vært ett landemerke for båtfolket. Helgelandsbukken ser en på sørsiden av Holandsfjorden.

Nasjonalparkene La'hko og Saltfjellet/Svartisen
Nasjonalparkene ligger i fjellene nord, sør og øst for Glomfjord. "Porten til" er bl.a fra Fykan, Glomfjord.